Cabrera Consultancy wit

Sloop herbouw, vernamen en vernummeren in Cipers

Wanneer gebruik je sloop herbouw en wanneer gebruik je vernamen en vernummeren in Cipers

Probleem:

Vandaag was ik bij een klant en aan mij werd het volgende gevraagd:

Ik heb een pand in Cipers staan. Het pand is bewoond maar de BAG beheerder heeft het pand gesloopt en nieuwe BAG-id’s uitgegeven. Het adres blijft hetzelfde maar de BAG-id’s zijn veranderd. Richard geef eens aan hoe ik dit moet oplossen?

Ik keek een beetje verward omdat dit een vraag was die ik niet verwacht had. Ik had eigenlijk verwacht dat al mijn klanten dit probleem kunnen oplossen. De klant ging verder en zei “in het verleden heb ik het probleem proberen op te lossen door een beetje in de applicatie te trucken maar ik vermoed dat dit niet goed is gegaan”.

Onderweg naar huis in de auto moest ik hier de hele tijd aan denken. Blijkbaar zijn we niet duidelijk genoeg naar de klanten geweest dacht ik. We zijn niet duidelijk genoeg geweest hoe om te gaan met het intrekken van adressen door de BAG beheerder en het uitgeven van nieuwe adressen die bewoond zijn in Cipers. Als zo’n ervaren klant deze vraag heeft, dan hebben meer klanten deze vraag.

Laat ik maar eens en voor altijd proberen dit duidelijk uit te leggen.

Oplossing

Sloop/herbouw

In Cipers bestaat een functie met de naam. Sloop herbouw. (CPABX3250)
Door deze functie te gebruiken ben je in staat om een bewoond adres in te trekken en opnieuw uit te geven met nieuwe BAG-id’s.

Hoe mooi is dat?

Door de functie sloop/herbouw (CPABX3250) uit te voeren wordt het adres dat ingetrokken is door de BAG beheerder netjes ingetrokken/gesloopt en wordt er met hetzelfde adres een nieuw adres uitgegeven. De bewoning blijft gehandhaafd en dus blijven de bewoners gewoon op het juiste adres wonen. In categorie 8 zie je een infrastructurele wijziging op de PL exact zoals de HUP dat voorschrijft.
Alleen de BAG-id’s wijzigen. Ingetrokken adres wordt historisch gemaakt op de PL.​

Als laatste wil ik je adviseren om naar je topdesk account te gaan van Pink en daar te zoeken naar de handleiding met de naam “sloop herbouw”. Je komt dan deze handleiding tegen “CPA-PND Werkinstructie panden:vernamen/vernummeren of sloop/herbouw”

Klik hier om naar Topdesk van pink te gaan.

In deze handleiding staat exact beschreven hoe je te werk moet gaan.

Ben je niet geautoriseerd voor Topdesk, stuur dan een mail naar de helpdesk van Pink om je te laten autoriseren.

Vernamen en vernummeren

Het kan wel voorkomen dat de BAG-identificaties van een pand/adres in Cipers gecorrigeerd moeten worden omdat ze fout in de BAG stonden (en daar ook zijn gecorrigeerd).

Het gaat hier dus om een correctie van de BAG-id’s.

Het pand/adres/object blijft dan in de BAG, in CMK en in Cipers bestaan (ook in de werkelijkheid) maar krijgt alleen andere BAG-identificaties. In zo’n geval dient in Cipers de functie vernamen/vernummeren van een pand (CPABX3230) te worden gebruikt.

Conclusie

Indien de BAG beheerder een adres intrekt en deze opnieuw uitgeeft met nieuwe BAG-id’s dan dien je altijd de functie (CPABX3250) Sloop/herbouw te gebruiken.
Soms staat deze ook vermeld als splitsen/herbouw. Het gaat dan om dezelfde functie (CPABX3250).

Staat deze functie niet in je menu bij panden. Zorg dat je deze toevoegt aan je pand menu.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Richard Cabrera

“Ik geloof dat de afdeling burgerzaken veel beter functioneert wanneer de proceskennis en het functioneel beheer in balans is.”

Let's connect

Let schedule an appointment to get to know each other and see what we can do for you.